De finale!

Warm Water & Energy Challenge

De ambitie van woningcorporatie Elkien is om haar hele woningvoorraad in 2030 gemiddeld op energieneutraal niveau te hebben. Om deze ambitie waar te maken is het nodig om de komende jaren 300 miljoen te investeren in de woningen.

Binnen het concept van energieneutraal wonen is warm water nog steeds de zwakke schakel. Daarom zoekt Elkien naar nieuwe en innovatieve technologieën en concepten die als doel hebben om energiebesparend en/of energieneutraal de woning te voorzien van warm water. Dit allemaal onder de noemer: Kien Water & Energy Challenge.

Winnaars van de Kien Water & Energy Challenge mogen hun uitvindingen toepassen in Kien City lab*, in Tolhuizen Leeuwarden. Binnen Kien City lab worden 26 woningen ontwikkeld waarin de nieuwe technologieën worden toegepast. De technologieën worden getest door de huurders die in deze woningen komen te wonen.

Tien oplossingen, drie oplossingsrichtingen
Op de Provada, afgelopen donderdag 1 juni, zijn de winnaars van de Warm Water Challenge bekend gemaakt. Tien deelnemers uit binnen- en buitenland pitchen hun oplossingen om slimmer, zuiniger of bewuster om te gaan met het gebruik van (warm) water. Het is de vierkoppige jury niet makkelijk gemaakt. Ondanks dat de oplossingen heel divers zijn, kunnen we de oplossingen categoriseren in drie richtingen:

  • Bewustwording, waardoor mensen minder water gaan gebruiken

  • Slim hergebruik ipv het water gelijk weg te laten spoelen

  • Bezuinigen op gebruik door besparende technologie.

De winnaars van de Warm Water Challenge
Ondanks dat alle oplossingen waardevol zijn en een bijdrage leveren aan het verduurzamen van watergebruik, zijn er uiteindelijk twee winnaars gekozen. Orbital Systems en 3eFlow! Gefeliciteerd! Twee winnaars aan wie Elkien bij de uitreiking van de prijzen een oproep deed: werk samen en combineer jullie oplossingen om tot een nog beter resultaat te komen! Beide deelnemers komen uit Zweden en hadden elkaar al direct gevonden...

                Orbital Systems
Ondanks dat water noodzakelijk is voor ons, gaan we er volgens Orbital Systems, niet zo mee om. We gebruiken 10 keer zoveel water als we eigenlijk nodig hebben. Gebaseerd op ervaringen bij NASA missies heeft Orbital Systems een technologie ontwikkeld. De OAS Shower. Het filtert en circuleert water waardoor je zo lang kan douchen als je wilt, maar slechts 5 liter water verbruikt.

                3eFlow
3eFlow gebruikt een techniek die de leidingen leeg laten lopen. het circuleren van (warm) water levert nogal wat warmteverlies op. Voordat wij echt heet water uit de kraan hebben, verspillen we al water, omdat we eerst het afgekoelde water uit de leidingen laten stromen. Met deze slimme technologie is dat niet meer nodig.

De aanmoedigingsprijs
De aanmoedigingsprijs is gegaan naar Nolde & Partner uit Duitsland. 'Water- en energierecycling in één hand'. De techniek om verschillende leidingen waarin kraanwater, regenwater en afvalwater stromen en daar ingezet worden waar het kan is een techniek die de jury zeer interessant vind. Samen met de Hanze Hogeschool wil Elkien dit graag verder onderzoeken.

Meerdere samenwerkingen
Naast de winnaars heeft elkien na het zien van de pitch van Hydrao besloten om bij hen de slimme douchekoppen af te nemen en te onderzoeken hoeveel water deze besparen. Dus ook voor Hydrao brengt deze dag waardevolle contacten met zich mee. Ook het concept van Comfort Partners is door de jury omarmd, hier zal ook nog een samenwerking uit voortvloeien.
Voor alle deelnemers is winst gehaald. Wellicht niet meteen in concrete zaken, maar wel in het versterken van de netwerken. Zoals Reind Fokkens al aangaf: “Ik zie nu al mooie samenwerkingsmogelijkheden voor jullie onderling!”

Dankwoord
Graag willen we de deelnemers bedanken voor hun inzendingen en hun komst naar Amsterdam. Bedankt ook juryleden voor jullie tijd en oordeel. Bart, dank voor het  meedenken, voorbereiden en voorzitten van deze dag. Afsluitend bedanken wij de gemeenten uit Friesland en de Provincie Friesland voor de mogelijkheid om gebruik te maken van de stand op de Provada.

Tot slot
We zijn trots. Trots op alle oplossingen die we zagen en we zijn blij dat we deze op een dag als vandaag bij elkaar konden brengen!

*Kien City lab. is onderdeel van Elkien. Binnen Kien City lab. testen we innovaties die betrekking hebben op onze woningen of onze huurders. Om zo te komen tot een toekomstbestendig, betaalbaar en passend woonproduct.

The Warm Water & Energy Challenge is supported by

Circulair Frysland

Wateralliance

 

De realistische buur(t)corporatie voor beter wonen in Fryslân.